Palimpsest

De Geheime Oorsprong van de Islam

Wie is Jack van Weimar?Wie is Jack?

Wie is de man achter de teksten?

Jack van Weimar is iemand die lang in het Midden-Oosten heeft gewoond en het religieus extremisme dat de regio teistert van dichtbij heeft meegemaakt. Door de intensiteit van het leven en zijn nieuwsgierigheid naar de drijfveren van de bevolking is hij zich gaan verdiepen in de achtergronden en historie van de islam. Dan blijkt, gesteund door recente wetenschappelijke ontdekkingen, dat die oorsprong radicaal anders is dan in de Koranscholen wordt verteld.

Van Weimar heeft niets tegen de islam, maar hij is er van overtuigd dat discussie een essentieel onderdeel vormt van de strijd tegen de fundamentalisten die gebruik maken van de islamitische geloofsleer om rechtvaardiging te vinden voor hun daden.

De belangrijkste wetenschappelijke inzichten over de oorsprong van de islam heeft hij daarom verwerkt in Palimpsest. Hij wil hiermee bijdragen aan de discussie met en over de islam, moslimfundamentalisme en de plaats van religie in de samenleving.

Hij gebruikt een pseudoniem omdat hij zijn moslimvrienden en -collega’s, met wie hij dagelijks werkt, niet in een lastige positie wil brengen. Daarnaast is er natuurlijk de mogelijke dreiging van fanatici die iedere kritische benadering van hun geloof beantwoorden met geweld..